Det grekiska köket - Turkietresor.se
 • Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback

Det grekiska köket: mat, dryck och sötsaker


Det grekiska matkulturarvet bär spår av sina grannländers påverkan, från Italien och Turkiet till Balkan och andra regioner. De traditionella smakerna är rotade i en rik historia där ingredienser som vete, grönsaker, olivolja och vin har varit fundamentala. Även idag utgör färska råvaror såsom tomater, paprika, zucchini, gurka, aubergine och lök, tillsammans med doftande örter som oregano, timjan, rosmarin, mynta och persilja, ryggraden i det grekiska köket. Havets läckerheter som fisk och skaldjur dominerar matbordet, men lamm, fläsk, kyckling och nötkött är också vanliga inslag.

En lätt och hälsosam start: den grekiska frukosten


Den grekiska frukosten inleder dagen lätt vanligtvis med färska, lokala ingredienser. Liksom i många andra kulturer är kaffe en central del av den grekiska frukosten, ofta avnjuten som starkt grekiskt kaffe bryggt från fint malda kaffebönor. Yoghurt är också en hörnsten i frukosten, ofta sötad med honung och serverad med nötter eller färsk frukt. Bröd är en annan självklar inslag på frukostbordet, där det typiske, spiralformade brödet från bageriet är särskilt populärt och kan njutas med olivolja, honung eller ost.

Frukosten innehåller ofta tomater, gurka och paprika, antingen i form av sallader eller skivade för att avnjutas med bröd. Oliver och fetaost är även de vanliga inslag. För de som söker en mer matig frukost är omeletten, även känd som strapatsada, ett populärt alternativ. Denna kan fyllas med smaker som tomat, lök, fetaost eller andra lokala ostar.

Grekiska aptitretare och maträtter


Små rätter man kan dela!

Tzatziki är en tjock yoghurtsås med gurka, vitlök, olivolja och örter som mynta och/eller dill. Tzatziki är lätt att tillaga i det egna köket.
Mjuk fetaost tillverkas av fårmjölk och serveras vanligtvis med oliver.
Dolmades är läckra rullar inlindade i vinblad, vanligtvis fyllda med ris, örter och ibland köttfärs. De serveras vanligtvis med citronklyftor.
meze-bordet finns ofta mörka Kalamata-oliver, antingen som de är eller som en del av andra aptitretare.
Lite mer avancerade aptitretare för de mer hungriga inkluderar spanakopita, keftedes och octapodi.
Spinakopita är gjord av filodeg och fylld med spenat, lök, örter och fetaost.
Keftedes, en grekisk köttbulle, kryddas med örter och steks tills den är gyllenbrun. Servera med tzatziki eller tomatsås.
Octapodi, krillstekt eller friterad bläckfisk, smaksatt med olivolja, örter och citronsaft.


Middag på grekiska


Middagen är dagens höjdpunkt och brukar avnjutas av hela familjen. Känner du redan till dessa populära rätter?

Moussaka består av lager av aubergine, potatis, köttfärs (vanligtvis lamm eller nötkött), tomatsås och bechamelsås. Moussaka serveras ofta med ost och bakas i ugnen tills ytan är gyllenbrun och maten är genomstekt.
Souvlaki, en favorit för sommarkvällar, är en grillad kötträtt där marinerade köttbitar (vanligtvis lamm eller kyckling) placeras på ett spett och grillas över öppen eld. Den serveras ofta med pitabröd och du kan lägga till olika såser och grönsaker efter smak.
Gyros görs av grillat kött (vanligtvis fläsk, kyckling eller lamm) och serveras vanligtvis med pitabröd. Köttet skivas i tunna skivor och grillas på en rund kebabgrill. Gyros smaksätts vanligtvis med olivolja, citronsaft, vitlök, oregano och andra kryddor. Gyros serveras med tomater, lök, sallad och tzatziki.
Kleftiko är en favorit bland lammälskare. Den tillagas av fårkött, potatis, lök, tomater, vitlök och olika kryddor. Köttet tillagas långsamt i ugnen tills det är mjukt och saftigt och serveras med t.ex. en vitlökssmakande yoghurtsås och sallad.


Grekiska desserter


Baklava består av tunna lager filodeg, en nötblandning och honung, och är ofta smaksatt med kanel och kryddnejlika.
De saftiga loukoumaderna är friterade degbollar som doppas i honung och strösslas med malda nötter eller kanel.
Galaktoboureko - en söt bakelse gjord av filodeg fylld med vaniljfyllning och doppad i sirap.
Rizogalo - grekisk rispudding smaksatt med honung och kanel. Rizogalo görs på mjölk, ris och socker och serveras kall.


Så släcker du törsten i Grekland


När det kommer till drycker, är kaffe en grundsten i den grekiska kulturen, från den traditionella kaffebryggningen till det moderna iskaffet som är så uppskattat under sommarvärmen. För den som föredrar något starkare finns det ouzo, retsina eller metaxa att njuta av. Även öl har sin plats, med lokala märken som Mythos och Fix Hellas som växer i popularitet.

Oavsett om du är ute efter en koffeinkick eller en svalkande dryck, har Grekland något för alla smaker. Kalí órexi!