Platser och utflyktsmål i Alanya-området - Turkietresor.se
 • Min Resa
 • Vi ringer upp dig
  Namn Efternamn
  Telefon nummer
  E-mail
  Call Date
  När önskar ni bli uppringd?
  Send_Callback

 

Historiska platser och utflyktsmål i Alanya-området


Alanya har förstås massor av saker att uppleva inne i staden, men också en hel del spännande och trevliga utflyktsmål i närområdet. Hyr en bil eller en taxi för en dag om du vill hinna med så mycket som möjligt, men till många av de här upplevelserna kan du också ta bussen, antingen en lokal dolmus eller en lite större långfärdsbuss.

Gazipaşa

Cirka 40 km öster om Alanya ligger en liten orörd stad som heter Gazipaşa. Hit kan man ta sig med en minibuss, s.k. dolmuş. Gazipaşa har flera likheter med Alanya som staden såg ut för cirka 20-25 år sedan. I Gazipaşa livnär man sig främst på jordbruk. Staden är känd för sina smakrika bananer som växer på de många bananodlingarna runt om staden. I omgivningarna finner man flera historiska lämningar som är daterade till åren runt 2000 f.Kr. som exempelvis ruinerna från de gamla romerska städerna Selinus och Iotape. Varje fredag är det även lokal frukt- och grönsaksmarknad i staden. År 2010 började man med inrikesflyg till Gazipaşas flygplats och år 2011 började man flyga charterresenärer hit.

Sapadere Canyon

Uppe i bergen, cirka en timme österut från Alanya, ligger en charmig by som heter Sapadere Canyon. I Sapadere Canyon är luften sval och uppfriskande och bland klipporna rinner mycket rent och kallt vatten, som fungerar som dricksvatten åt invånarna i närliggande byar. Sapadere Canyon är definitivt värt att se om du gillar natur och promenader. Kanjonen öppnades  först 2008 och fram till dess var den bara känd av lokalbefolkningen i området. Den är cirka 800 meter lång, 400 meter hög och bildades av vatten, is och vind. Du kommer att häpnas över den fantastiska naturen, de många små vattenfallen som forsar förbi stenar och olika växter och djur, särskilt fåglar och fjärilar.

Manavgat

Turistorten, Sides grannstad, heter Manavgat och är en vanlig turkisk mindre stad där merparten av de som arbetar i Sideregionen är bosatta. Invånarantalet är cirka 100 000. Staden delas av den vackra Manavgatfloden. Cirka 3 km från centrum ligger den lokala stoltheten, Selale – ett hästskoformat vattenfall. I Manavgat finns restauranger, trevliga caféer och massor av butiker. Här kan man snubbla över det mesta, både marknadsbutiker för den som gillar att pruta och butiker med fasta priser. Varje måndag och torsdag är det marknad i staden, Antalyaområdets största!

Dimçay

Ungefär 15 minuter österut från Alanya, flyter floden Dimçay, som är en liten bergsflod med kallt bergsvatten från Taurusbergen och som sträcker sig ner till Medelhavet. Längs floden finns ett stort antal restauranger och serveringar som ligger mycket naturskönt. Vissa restauranger ligger vid floden och där kan man sitta på flottar på vattnet och äta och dricka gott. Det finns även andra restauranger som ligger vid sidan av och som har pool där man kan svalka sig. Dimçay är väldigt populärt både bland turkar och turister.

Damlataşgrottan

Är man intresserad av grottor bör man besöka Damlataşgrottan när man är i Alanya. Damlataşgrottan är belägen vid Kleopatrastrandens slut och är en stor kontrast mot stadens puls och liv. Inne i grottan finns det fullt av stalaktiter och stalagmiter som är tusentals år gamla.  Formationerna som uppkommit är fantastiska och kan få fantasin att flöda bakåt i tiden. Lugnet och klimatet har gjort grottan till en av stadens mest kända och välbesökta turistmål.

Skeppsvarvet

Det mer än 700 år gamla skeppsvarvet färdigställdes av sultan Alaadin Keykubat, som även såg till att Alanyas borg och det Röda Tornet färdigställdes. På den tiden var Alanya en viktig hamnstad där bland annat slavar skeppades från Svarta havet till Egypten. Idag är byggnaden inte i bruk men dock vackert upplyst på kvällen, vilket kan ses från många delar av staden. På turkiska benämns varvet Tersane.

Röda Tornet

Det Röda Tornet byggdes år 1226 och hade som främsta mål att skydda det så viktiga skeppsvarvet. Idag är det ett av de mest välbesökta turistmålen i Alanya. Runt tornet finns många smala skottgluggar där soldaterna kunde skydda sig själv utan att behöva träffas av fienden. Det sägs att om fienden tog sig för nära, hälldes bland annat kokande vatten ut över anfallarna.

Tornet är en av de mest välbekanta stadssymbolerna. Det är även ofta något av det första som besökaren ser som anländer till Alanya. Den röda färgen är utmärkande och det är självklart därifrån byggnaden fått sitt namn. På turkiska benämns den Kızıl Kule. Idag används nedre delen av byggnaden, som ligger i den gamla hamnen, till utställningar. Dessa utställningar innehåller bland annat föremål från stadens selcukska och ottomanska perioder såsom tyger, arbetsredskap och vapen. För den som vill, kan man följa den höga trappan ända upp till tornet och se utsikten därifrån.


Historiska museet

Är du intresserad av Alanyas historia så är det historiska museet ett bra ställe att besöka. Museet som uppfördes år 1967 består av två delar, den etnografiska och den arkeologiska. Här finns fynd ifrån hela området runt Alanya och samlingen utvidgas hela tiden. Bland de saker som finns att beskåda hittar du bland annat gamla vapen, handgjorda mattor, kläder, uråldriga krukor som hittats i havet och mynt från olika tidsperioder, såsom de osmanska, lykiska och romerska. Museet stoltserar även med en Herkulesstaty gjord i brons. Denna staty påträffades 35 km utanför Alanya och har vid ett tillfälle försökts smugglats ut ur Turkiet, dock utan framgång.