Vandring i Kackar

Utsikt från de Pontiska Alperna
Utsikt från Kackarbergen
Berget Macka i Turkiet
Sumelaklostret
Idyllisk natur i Kackar

Bergsvandring vid Svarta havetUpplev en vecka med fina naturupplevelser i nordöstra Turkiet. Kackarbergen är en del av de Pontiska Alperna- bergskedjan som går längs Svarta havets sydkust, från Kaukasus till Istanbul. Detta dramatiska bergslandskap innehåller brusande floder, insjöar, höga bergstoppar och gröna dalar. Tillsammans med en reseledare med god lokalkännedom och andra vandringsentusiaster får du uppleva ett av landets vackraste och mest storslagna landskap. Vegetationen har en ovanlig blomsterprakt och här finns hasselnöts-, kastanje- samt téplantager. Iskallt vatten från glaciärer bildar kristallklara insjöar och floder. Kontrasten är stor mellan de högresta granitbergen och pinjeskogarna med de gröna fälten vid kusten. Du får möjlighet att möta lokalbefolkningen, smaka på spännande lokala specialiteter och få en inblick om livet i denna del av landet. Vi övernattar privat, på pensionat och på enkla hotell.
OBS! Endast för gruppbokningar! Krävs minst 15 deltagare för att genomföra resan. Vänligen kontakta oss på info@turkietresor.se för prisförslag.

Dag 1 – Ankomst Antalya.

Dag 2 – Flyg från Antalya till Svartahavsstaden Trabzon via huvudstaden Ankara. Ett sex dagar långt äventyr tar sin början med busstransport mot berget Macka. På vägen besöker vi Sumelaklostret (1150 m.ö.h.). En 300 meter lång gång tar oss sedan till det som en gång i tiden var en grottkyrka. De första invånarna slog sig ner här för ca 1600 år sedan. Mellan år 1360–1390 blev den ombyggd till kloster. (Vandringen tar ca fyra timmar). Lunch intas på en lokal restaurang och därefter väntar Hemsin och byn Tecina där vi övernattar privat eller på ett enkelt pensionat.

Dag 3 – Efter frukost bekantar vi oss med byn och dess befolkning. Därefter blir det busstransport till Kito-platån. Längs vägen bjuds det på grillad lunch i Badara. Vandringen denna dag tar oss upp på 2000 m.ö.h. Nationalparken Firtina passeras. Denna dal består av tempererad regnskog innehållande ett rikt djurliv och är hem för 2460 olika växtarter. Naturen i detta område bildar ett osedvanligt vackert landskap. Den brusande floden består av iskallt glaciärvatten från bergstopparna som sträcker sig över 3000 m.ö.h. 4–5 timmars vandring, övernattning på pensionat i Kocira.

Dag 4 – Kort busstransport med vandring i Kito. Vi passerar många vackra bergsplatåer och insjöar som bildats av smälta glaciärer. Vi är ute hela dagen för att uppleva ett av landets mest intressanta områden vad gäller flora och fauna. Dagens vandring är mindre krävande (ca 4–5 timmar). Picknicklunch. Övernattning i Kocira.

Dag 5 – Tidig frukost och busstransport till byn Cat. Därifrån blir det vidare transport till områdets näst högsta berg: Vercenik (3730 m.ö.h.). Flera fotostopp längs vägen. Området är fullt av vackra utsiktplatser och dramatiska vyer. Efter ankomst till berget vandrar vi bland insjöarna (4–5 timmar). Övernattning på pensionat i Cat.

Dag 6 – Busstransport genom bergslandskapet till Amlakit, ett område bestående av skog och äng. Vi vandrar på skogsstigar till höglandet vid Hazindag. Här tar vi paus och bekantar oss med lokalbefolkningen. Picknicklunch serveras under vägen. Vandringen fortsätter till Pokut-vidderna där vi övernattar på pensionat. (5–6 timmars vandring).

Dag 7 – Busstransport till byn Cinciva där vi startar vandringen mot den gamla borgen Zilkale och Palovit vattenfall. Därefter kör vi vidare till höglandet Ayder. Här vandrar vi bl.a. längs det vackra vassområdet Tar (4–5 timmar). I Ayder övernattar vi på hotell och möjlighet för ett välgörande termalbad finns.

Dag 8 – Busstransport till Trabzon och flyg till Antalya via Istanbul. Från Antalya är det hemresa eller vidare transport till en av våra badorter.

Vandringarna är inte speciellt fysiskt krävande men kräver en "normal" fysisk form utan hjärt- eller blodtrycksproblem då en stor del av vandringarna försiggår på över 2000 m.ö.h. Veckoprogrammet kan variera p.g.a. lokala förhållanden. Medtag bra skor, tofflor (för inomhusbruk), sommarkläder, varm jacka och även regnkläder. Ficklampa, påfyllbar vattenflaska, ryggsäck (minimum 20 L) och vattentät väska för personliga ägodelar. Transport i minibussar. Fler än två personer kan behöva dela övernattningsrum. Ingen möjlighet att få enkelrum. Solen är stark, ta med solglasögon och solkräm. Mycket regn kan förekomma, lättpackade regnkläder rekommenderas.

Inkluderat i resan:
- Alla flygtransporter och eventuell bussresa vidare till önskad badort.
- Helpension
- Övernattningar (enkel standard)

Inte inkluderat i resan:
- Dryck
- Aktiviteter på egen hand
- Dricks

Reservation för programändringar och antal deltagare.

Avgångar & priser


Det fanns inget som matchade sökkriterierna!