Shopping i Turkiet

Att shoppa i Turkiet är roligt. Varorna som säljs är ofta av god kvalitet oavsett om man väljer att handla en kopia eller inte. Utbudet i de större orterna är stort och priserna är låga. Här finns allt från stora gallerior till små mysiga butiker och basarer.

De traditionella basarerna består av små butiker som säljer det mesta. I ett myller av människor som vill fynda visar butiksägaren upp sina varor både i och utanför butiken; lampor, väskor, smycken, sjalar, kryddor och naturligtvis skor och kläder. Titta gärna lite extra på varan du tänker köpa, det är inte säkert att den är äkta även om försäljaren i basaren försäkrar dig om att den är det.

Populära prisvärda produkter

Det är mycket populärt att handla kopior av märkeskläder, skor och väskor i Turkiet. Kopiorna är tillverkade lokalt och är kända för att vara av bra kvalitet. Andra populära varor är guld, silver, skinn och orientaliska mattor.
De orientaliska turkiska mattorna är handgjorda enligt gammal turkisk tradition och tar allt från månader upp till år att tillverka. De håller god kvalitet och priset är betydligt lägre än vad du behöver betala i Sverige för samma matta.

Äkta varor i skinn av alla de slag. Guld och silver håller också mycket god kvalitet och kan köpas billigt i Turkiet. Guldet består oftast av 14 karat men det finns även smycken av 18 och 24 karat. Tänk på att få med ett godkänt äkthetsbevis om du handlar guld. Kom också ihåg att pruta rejält för att göra en riktigt god affär.

Att pruta

Att pruta är en sport i Turkiet och oftast kan man pruta ner priset ordentligt när man väl blivit lite varm i kläderna. Utgångspriset är satt med tanke på att det kommer att prutas ner. Jämför varorna mellan olika butiker för att få en uppfattning om vad priset bör vara - är du skicklig kan du få ner priset till 60 % av priset du först fick av försäljaren.

Var ska/får man pruta

På marknader och butiker där varorna är placerade ute på gatan och/eller utanför butiken förväntas man pruta. Har butiken däremot en kassaapparat och inga varor utanför butiken är det inte tillåtet att pruta. I de större galleriorna liknande våra hemma i Sverige är det inte heller tillåtet att pruta.

Hur mycket kostar semesterköpen?

Prisvärda semesterparadis på Antalyakusten. Publicerad: 2019.04.12 På semestern får man tid att koppla av och ladda batterierna, för många är det också ett sätt att unna sig själv och familjen det lilla extra som till exempel mat och dryck, utflykter, massage och spa....Prisnivå på semesterköp i Turkiet »

Annas shoppingtips!

Vi har fått flera frågor om shopping i Turkiet och då tänkte vi att det bästa vore att få tips från en riktigt expert. Därför ställde vi några frågor om shopping till vår resvana kollega Anna. Hon har massor av erfarenhet av resor runtom i världen och anses sig själv ha svart bälte i shopping....Annas shoppingtips »