Rundresa i Anatolien

Afrodisias i Turkiet
Stadsborg i Turkiet
Kalkstensklipporna vid Pamukkale
Antika rester i Turkiet
Efesos i Turkiet
Dansande dervicher
Sandstensformationer i Kappadokien
Upplev Turkiets kultur
Rundresa i Anatolien

En tidsresa bland några av världens mest intressanta kulturminnen Ett stort antal kulturer har satt sina spår här i västra och centrala Anatolien som denna del av Turkiet kallas. På en kort vecka ska vi uppleva några av höjdpunkterna i landets spännande historia, se på fascinerande naturfenomen och kända historiska minnesmärken. Du får också en inblick i dagens turkiska vardagsliv och samhälle. På resan medföljer förstås andra resenärer som också anser att ett besök i ett så mångfasetterat och egenartat land som Turkiet, bör innehålla mer än sol och bad. Genom veckan blir det mycket god mat och social samvaro, samt även tid för att utforska på egen hand.

OBS! Endast för gruppbokningar! Krävs minst 15 deltagare för att genomföra resan. Vänligen kontakta oss på info@turkietresor.se för prisförslag.

Dag 1 – Ankomst Antalya. Transport till hotellet för första övernattning.

Dag 2 – Resan startar mot nordväst. På väg mot västkusten besöker vi Afrodisias, tillägnat skönhetens gudinna i den grekiska mytologin. Detta var en viktig handelsplats under romersk och bysantisk tid. Staden övergavs under sent 1200-tal efter många jordskalv. Här finns idag rester av romerska bad, det delvis restaurerade Afrodites tempel och ett av de bäst bevarade teatrarna från hellensk tid. Övernattning i Selçuk. Här finns en romersk akvedukt som i dag är ockuperad av ett antal storkfamiljer.

Dag 3 – På förmiddagen besöker vi staden Efesos, som var den viktigaste hamnstaden i Mindre Asien under romartiden. Här kan du se det stora Celsius-biblioteket och andra spännande byggnadsverk, gator och torg som alla är närmare två tusen år gamla. Paulus bodde och undervisade i Efesos en längre tid. Enligt traditionen skall också evangelisten Johannes ha vistats här. Många menar att han tog med sig Maria till Efesos och att hon blev begravd i området. Maria ska också, enligt legenden, ha gjort sin himmelsfärd här. Vi besöker Maria-helgedomen före lunch. På eftermiddagen reser vi till Pamukkale. Här finns de berömda kalkstensklipporna där varmt källvatten har runnit i tusentals år och format ”bomullsslottet”, som namnet betyder. I resterna av den romerska staden Hierapolis finns både en romersk teater, en enorm gravplats (nekropolis) och det mineralrika Kleopatras bad som är en omtyckt plats att bada på för besökande. Övernattning i Pamukkale.

Dag 4 – Vi reser till staden Konya. Detta är centrum för de dansande dervisherna, medlemmer av en esoterisk riktning inom Islam som kallas sufism. Med sin speciella dans vill de närma sig det gudomliga. De är anhängare av Mevlana, stadens berömda filosof och stora son. Möjlighet finns att närvara vid en dansföreställning. Övernattning i Konya.

Dag 5 – Färden går mot Kappadokien. Här finns de berömda bergsformationerna, naturens egenartade sandstensskulpturer, med grottor utgrävda av invånare genom hundratals år. På vägen stannar vi i staden Sultanhani. Här finns en av Turkiets mest imponerande och bäst bevarade karavanstationer. Därefter besöker vi den underjordiska staden Kaymakli. Övernattning i Kappadokien.

Dag 6 – Efter frukost besöker vi Göreme friluftsmuseum och ett väveri där traditionella mattor tillverkas. Efter lunch besöker vi ett krukmakeri och utomhusmuseet Zelve med grottorna i Paşabag och ”Den röda dalen”. Övernattning i Kappadokien.

Dag 7 – Färden går tillbaka till Antalya genom Taurusbergens storslagna natur.

I resan ingår:
- Transport från och till flygplatsen eller vidare till någon av Turkietresors orter för badsemester.
- Helpension (undantaget ankomst- och avresedagen, då det är halvpension).
- Övernattning på medelklasshotell
- Entrébiljetter till gemensamma aktiviteter
- Skandinavisktalande reseledare

I resan ingår inte:
- Dryck
- Aktiviteter på egen hand.
- Dricks

Reservation för programändringar och antal deltagare.
En veckas rundresa kan, om så önskas, kombineras med vistelse vid någon av Turkietresors orter för badsemester.

Läs mer om rundturen

Valuta
Valutan heter Lira. Svenska kronor kan växlas i banker eller på hotellen. De flesta restauranger och inrättningar accepterar ochså västlig valuta som t.ex. US-dollar och Euro som betalningsmedel.

Dricks
Dricks är vanligt i många länder, och i några länder där servicepersonalens lön är mycket låg, är lönen baserad på en viss inkomst i form av dricks. Reseledaren kan ge dig råd om vilken summa som är "passande". Dricks till hotellets bagagebärare och restaurangpersonal vid gemensamma måltider står Turkietresor för. Dricks till lokala guider och chaufförer under resan är svårare att inkludera eftersom deras service är personlig och kan värdesättas olika. Vi vill dock understryka att det är helt frivilligt att lämna dricks.

Klimat och kläder
Ta med ett varmt ullplagg tidigt på våren och sent på hösten. Regnskurar kan också förekomma, så ta med regnkläder. Annars rekommenderar vi lätta bomullskläder. Atmosfären på hotellen är relativt informell, men ta gärna med "finkläder" för att kunna byta till middag. Restaurangerna vi äter på har mellanklass standard.

Rundresan
Turkiet är generellt sett inte handikappvänligt. Rundresan förutsätter att man är ganska rörlig för att kunna delta i alla programpunkter. Vandringar upp till fyra timmar kan förekomma (t.ex. i Ihlara Dalen). Men det är oftast möjligt att i stället välja att vila på ett kafé.

Rökfria bussar
På samtliga rundresor är rökning förbjuden i bussen.

Säkerhet
Hyra av värdeskåp är ett avtal mellan hotell och gäst. Vid ev. skada, inbrott eller liknande i värdeskåp, har Turkietresor inget ekonomiskt ansvar.

Skandinavisktalande reseledare
Turkietresors reseledare är handplockade och har goda kunskaper inom sitt specialområde. Reseledarna är skandinavisktalande.

Sjukdom
Skaffa intyg från läkare på platsen om du blir sängliggande under semestern, och spara kvitton för alla utlägg som du kan få ersättning för från ditt försäkringsbolag. Ta gärna med ett litet reseapotek med bl.a. medel mot ”åksjuka”, plåster, myggmedel och ev. medecin som du använder hemma. Solglasögon, solhatt och solkräm är också bra att ha med.

Utflykter
Extra utflykter genomförs bara om det anmäler sig tillräckligt antal deltagare.

Råd till utrustning för rundresan
Du bör välja lättskötta, luftiga plagg i bomull. Shorts kan vara behagligt, men tänk på att det förväntas att vi är anständigt klädda när vi besöker religiösa sevärdheter. Skor bör vara lätta att ta av och på. Det kan vara bra med en handduk att sitta på i bussen. Både strömstyrka och elkontakter kan vara annorlunda än vad vi är vana vid, varför vi rekommenderar en ”multi”-adapter. Reseapotek och solprodukter, se ovan.

Avgångar & priser


Det fanns inget som matchade sökkriterierna!