Om Turkiet

Den turkiska kusten

Turkiets kust har under en längre tid varit ett favoritresmål för skandinaver. Här njuter man av de ändlösa stränderna, vänligheten och den goda maten. Här är servicen personlig och trevlig, priserna mycket attraktiva och dagarna fylls av annorlunda upplevelser. Atmosfären är avslappnad med en antydan av det orientaliska.

Soldyrkarna och badarnas dröm

Här på sydkusten finns de bästa stränderna. Det finns stränder för barnfamiljerna som vill ha långgrund sandstrand, vattensportsentusiasterna, de nöjeslystna, och alla som bara vill slappa i en solstol i vattenbrynet och njuta av livet.Man kan också tillbringa dagen ute på havet längs klipporna, göra badstopp i fina vikar med kristallklart vatten, bada och ha det trivsamt med god mat? Vattnet är klart och fint, ibland nästan blågrönt, därav namnet "den turkosa kusten". Pinjeskogen sträcker sig nästan ner i vattenbrynet där badbåtarna guppar och medelhavet är som mest inbjudande.

Det är roligare att shoppa för halva priset

Turkiet är shopparnas paradis; modekläder, skinn och guld – allt till lägre priser än vad vi kan drömma om här hemma. Här finns orientaliska mattor, vävda och knutna mattor kan bli dina för ett riktigt bra pris. Handel och prutning är en folksport i Turkiet!

Restauranger och nöjen

Restaurangutbudet är stort i kebabens hemland. Variationen är stor - från restauranger med utsökt kök och service med allt från lokala små tavernor till trendiga rockcaféer. Utbudet av underhållning varierar från moderna discotek och nattklubbar till magdans - här finns något för alla.

Geografi och historia

Turkiet är 814.578 km2 stort, alltså nästan lika stort som hela Skandinavien. Det består av högland och slätter (centrala Anatolien), otillgängliga bergsområden (mot Ryssland och mellanöstern) och kusten med bördiga slätter och bergslandskap. Inlandsklimatet är extremt med varma somrar och kalla vintrar, kustklimatet är tempererat. Tre procent av landet ligger i Europa och resten i Asien. Gränsen går genom Istanbul, världens enda stad som ligger i två världsdelar. Istanbul grundades av greker på 600-talet f.Kr. då som Byzantion. Senare bytte staden namn till Konstantinopel och var huvudstad i det Bysantiska riket från år 330 fram till 1453 då den blev Osmanska rikets huvudstad. 1923 flyttade Turkiet huvudstaden till Ankara i samband med republiken Turkiets utropande. Namnet på staden blev officiellt Istanbul år 1926.

Landets historia går flera tusen år tillbaka. Det har varit boplats och krigsskådeplats för otaliga kulturer och folkslag (perser, greker, romare m.fl.). Historiska städer och kvarlevor från svunna tider finns i mångfald, vilket gör Turkiet till ett av de mest spännande länder man kan besöka om man vill uppleva mer än sol och bad.

Folk

Turkarna är ett stolt och vänligt folkslag. Deras värderingar är mer traditionella än våra, men de är mer västligt orienterade än sina arabiska grannar i söder och öster. I Turkiet ser man både traditionell klädsel och europeiskt, modernt klädda människor. Den turkiska kulturen omfattar både det nya och det gamla. Som turist blir man berörd över den omedelbara vänlighet och värme som man möter här. Man känner sig hjärtligt välkommen och det är lätt att umgås över de kulturella gränserna.

En aktiv semester

Om du inte bara vill ha lata dagar med sol och bad finns det mycket att välja mellan. Vattensporter som paragliding, vattenskidor, vindsurfing och dykning är populärt. Från turistorterna har du även nära till både natur och landsbygd och här finns floder som är bra för rafting om du vill ha fart och spänning. Vill du ha en lugnare form av rafting är ”familjerafting” ett bra alternativ.

Mat och dryck

Den som tycker om god och varierad mat, trivs i Turkiet. Det turkiska köket är ansett som ett av de mest inflytelserika i världen och har inspirerat till mattraditionen på Balkan, Grekland och stora delar av mellanöstern. Det första vi tänker på är förstås kebab, som här kan innebära en lång rad olika kötträtter. Dôner kebab påminner mest om den vi äter hemma. Men kebab finns i alla varianter och består av lamm med olika tillbehör. Turkiets variant av pizza är "pide", en lite mindre variant än vad vi är vana vid. "Meze" är ett slags smörgåsbord som består av många smårätter och är vanligt som lunch eller förrätt till middag. Anisbrännvinet "raki" blandas ut med vatten och dricks i alla tänkbara sammanhang, gärna till middagen eller som en kall förfriskning.
 

Historia

Området som utgör dagens Turkiet var redan för tusentals år sedan hemvist för tidigt utvecklade kulturer med folkslag som bland annat hettiter, meder och perser. Längs den västra kusten bosatte sig även greker under årtusendet före Kristi födelse och skapade städer som Smyrna (nuvarande...Läs mer »

Historiska platser Antalya-området

Den turkiska halvön Anatolien kallades tidigare Mindre Asien. Under antiken fanns här många stora städer och ett stort antal av dem har grävts fram och delar av dem restaurerats. För den historieintresserade finns därför massor historia att ta del av. Här nämner vi några av de viktigaste platserna....Läs mer »

Historiska platser Bodrum och Marmaris

Den turkiska halvön Anatolien kallades tidigare Mindre Asien (Anatolien) och har varit en del av både det grekiska och senare det östromerska riket. Under antiken fanns här många stora städer och ett stort antal av dem har grävts fram och restaurerats. För den historieintresserade finns det därför...Läs mer »

Religion

Islam Gud heter Allah på arabiska. Religionen heter islam och dess troende heter muslimer efter islams skapare profeten Muhammed, som var den sista av Guds profeter efter Abraham, Moses och Jesus. Gemensamt för islam och kristendomen är tron på samma Gud, tron på himlen och helvetet, tron på domen och på ett...Läs mer »

Mat och dryck

Det turkiska (ottomanska) köket räknas som ett av de mest inflytelserika i världen och maten brukar beskrivas som enkel men välsmakande. Frukosten är en lätt måltid, vanligtvis serveras vitt bröd, sylt, honung, tomat, gurka, ost och oliver. Middagen är inte bara en stund då man äter utan också...Läs mer »

Turkiska sydkusten på egen hand

Gazipaşa Cirka 40 km öster om Alanya ligger en liten orörd stad som heter Gazipaşa. Hit kan man ta sig med en minibuss, s.k. dolmuş. Gazipaşa har flera likheter med Alanya som staden såg ut för cirka 20-25 år sedan. I Gazipaşa livnär man sig främst på jordbruk. Staden är känd...Läs mer »

Bodrumhalvön på egen hand

Sankt Petersfästningen- Bodrum slott Detta historiska arv är väl synligt inne i själva Bodrum. Oavsett om man är historiskt intresserad eller inte, rekommenderar vi er att göra ett besök vid Bodrum slott. Slottet stammar från 1500- talet och är välkänt både bland turkarna själva och...Läs mer »

Resmålens ABC

Apotek Apotek heter ”eczane” på turkiska och det finns flera apotek på de flesta orter. Några apotek har nattöppet. På söndagar håller de flesta apoteken stängt men vissa har jouröppet. Vilket apotek som håller jouröppet på söndagar kan man se på en skylt som...Läs mer »

Transport i Turkiet

Dolmuş (minibuss) Minibussen kör bestämda sträckor men har inga fasta hållplatser eller tidtabeller. Det är bara att stå var som helst vid vägen och vinka in bussen. När man sedan klivit på meddelar man vart man ska och betalar till chauffören. Detta är ett billigt och praktiskt sätt...Läs mer »

Shopping i Turkiet

Att shoppa i Turkiet är roligt. Varorna som säljs är ofta av god kvalitet oavsett om man väljer att handla en kopia eller inte. Utbudet i de större orterna är stort och priserna är låga. Här finns allt från stora gallerior till små mysiga butiker och basarer. De traditionella basarerna består...Läs mer »

Helgdagar och högtider

Turkiet firar precis som Sverige högtider då man besöker familjen, äter god mat och har det trevligt tillsammans. Banker och flera statliga företag kan ha stängt under vissa högtider. Datum Helgdagar och högtider 1 jan Nyårsdagen 23 apr Självständighetsdagen och Barnens dag. 1...Läs mer »

Hamam

En upplevelse för kropp och själ Man kan inte besöka Turkiet utan att gå på hamam. En hamam kännetecknas av den vackra takkupolen som välver sig högt över den stora stenen av marmor i mitten av rummet. Denna gamla tradition är den bästa starten på semestern. Efter en stund i den varma marmorbastun...Läs mer »

Vädret

Funderar du på hur vädret är i Turkiet? Tänk på att under högsommaren är det väldigt varmt och många soltimmar. Glöm inte att dricka mycket vatten och skydda huden mot den starka solen. Under vår och höst när det är färre soltimmar kan kvällarna kännas lite kyliga....Läs mer »