Mat och dryck

Det turkiska (ottomanska) köket räknas som ett av de mest inflytelserika i världen och maten brukar beskrivas som enkel men välsmakande. Frukosten är en lätt måltid, vanligtvis serveras vitt bröd, sylt, honung, tomat, gurka, ost och oliver. Middagen är inte bara en stund då man äter utan också en tid då man umgås och diskuterar.

Turkarna dricker gärna Rakı till maten. Detta är nationaldrycken och påminner om den grekiska Ouzon. Den framställs genom att man bränner sprit av druvskal och tillsätter sedan anis som kryddning. Det mest kända ölmärket är Efes.

Vill du ha ett smakprov på det mångfaldiga turkiska köket, prova meze (förrätter) som ofta serveras tillsammans med Rakı. Det är en samling spännande sallader, yoghurtblandningar, fyllda grönsaker m.m. och kan sägas vara den turkiska motsvarigheten till spanjorernas tapas. 

Efterrätterna är ofta väldigt söta och har fantasirika namn, som exempelvis ”den älskades läppar” (dilberdudağı) och ”kvinnonavel” (hanım gobeği). En av de vanligaste bakverken är Baklava, som är gjord på filodeg och fylld med pistage- och valnötter, samt dränkt i sockerlag.

Glöm inte heller att prova turkiskt kaffe som är starkt och serveras i små koppar och ska vara “sött som kärleken, hett som helvetet och så tjockt att man kan gå på ytan”. Te dricks däremot i små glas och är en viktig del av det dagliga livet för de flesta här. Det är vanligt att man blir bjuden på äppelte eller turkiskt te när man är ute på shoppingtur.

Förrätter

  • Sigara Böreği - smördegsrullar med fetaost.
  • Imambayıldı - en lök och tomatfylld aubergine.

Kötträtter

  • Döner Kebap - väldigt vanligt och kort och gott strimlat kött som serveras i bröd.
  • Adana Kebap - en  stark köttfärs som serveras på spett.
  • Şiş Kebap - kött på spett.

Fiskrätter

  • Ton Balığı - tonfisk.
  • Karides - räkor.
  • Kalamar - bläckfisk.

7 turkiska maträtter du inte vill gå miste om

Det turkiska köket är färgstark och spännande där mattraditioner är en viktig del av kulturen. Turkisk mat är väldigt varierande, oavsett om du äter kött och fisk eller är vegetarian eller vegan så kan du hitta...Läs mer »