I Paulus fotspår

Pilgrims- och upplevelseresa till bibliska platserMindre Asien var den del av Romarriket där Paulus föddes (i Tarsus) och tillbringade en stor del av sin tid som förkunnare. Hans tidiga kristna odysée förde honom till många städer och folk i det stora område som idag är Turkiet. Han är en av de mest spännande och sammansatta personligheterna i nya testamentet. På denna resa besöker vi många av de platser där han verkat, grundlagt de första kyrkorna och omvänt många människor till den nya läran.

OBS! Endast för gruppbokningar! Krävs minst 15 deltagare för att genomföra resan. Vänligen kontakta oss på info@turkietresor.se för prisförslag.

Dag 1 – Ankomst Antalya. Transport till hotellet för första övernattning.

Dag 2 –I dag reser vi till Aspendos, Side och Perge i Pamfylien — där Paulus höll sin första predikan i Mindre Asien. Övernattning i Antalya.

Dag 3 – På förmiddagen reser vi till Yalvaç (Antiokia i Pisidien) dit Paulus kom på sin första resa i Mindre Asien. Romartidens Antiokia var huvudstad i provinsen Syrien och den mest kosmopolitiska staden i hela romarriket. I storleksordning var staden den fjärde i den dåtida världen och den första som fick gatubelysning. Man talade om stadens charm, dess vackra kvinnor, dess boulevarder med långa rader av pelare samt dess luxuösa bad. Den var ett centrum för handeln mellan öst och väst. Idag finns ingenting av detta kvar. Vi besöker bland annat den ortodoxa kyrkan, ursprungligen byggd för den anatoliske guden Men (Zevs föregångare) och utgrävningar, bl.a. den romerska teatern med sina berömda underjordiska gångar. Vi besöker även Honaz (Colossea). Övernattning i Denizli.

Dag 4 – Vi besöker först Alesehir (Filadelfia). Därefter besöker vi Sahlili (Sardis) och Akhisar, ursprungligen Tyatira, handelskvinnan Lydias stad. Övernattning i Bergama.

Dag 5 – Förmiddagen tillbringar vi i Bergama — antikens Pergamon. Biskop Antipas, av Johannes kallad ”mitt trofasta vittne”, verkade och led martyrdöden här. Vi besöker Askeplion, dåtidens sjukhus och resterna av Serapis’ tempel som är omgjort till kyrka. På eftermiddagen åker vi vidare till Izmir, Turkiets tredje största stad. Det ursprungliga namnet var Smyrna. Stadens biskop Polykarp döptes av Johannes och blev en av de första kristna martyrerna. Han var aktiv i striden med påve Anicetus om utformingen av påskhögtidens firande. I Izmir besöker vi forutom Polykarpkyrkan, stadsborgen med sin imponerande utsikt och Agoraen, den stora marknaden. Övernattning i Izmir.

Dag 6 – Idag blir det en dagstur till Efesos, den tidiga kristendomens viktigaste stad näst efter Jerusalem och Antiokia, en stor hamnstad och huvudstad i den romerska provinsen Asien. Paulus bodde och undervisade i Efesos flera år under sin tredje missionsresa. Det var här han skrev det första brevet till de kristna i Korinth och Galatien — och det var här han startade en revolution som fick bl a silversmederna att göra uppror. I Efesos lär Jesu moder, Maria, ha framlevat sina sista år och vara begravd. Enligt legenden ska Maria också ha gjort sin himmelsfärd i Efesos. Här är enligt traditionen även evangelisterna Lukas och Johannes begravda. I Efesos kan vi se det stora Celsius-biblioteket och andra spännande byggnadsverk, gator och torg som är närmare två tusen år gamla. Vi besöker Maria-helgedomen som ligger på bergssidan utanför stadens centrum. På eftermiddagen åker vi till Pamukkale och de berömda kalkstensklipporna, där varmt källvatten runnit i tusentals år och format ”bomullsslottet”, som namnet betyder. Vi besöker även det mineralrika Kleopatras bad som enligt traditionen ska vara både hälsobringande och föryngrande. Övernattning i Pamukkale.

Dag 7 – På morgenen besöker vi utgrävningar från de romerska städerna Laodikea och Hierapolis (med sin imponerende nekropolis och sin stora teater). På eftermiddagen åker vi över Taurusbergen till Antalya, där vi övernattar.

Dag 8 – Hemresa från Antalya eller transport till ett av badresemålen på sydkusten.

Ingår i resan:
- Transport från flygplatsen och tillbaka, eller vidare till ett badresemål.
- Helpension (undantaget ankomst- och avresedag)
- Övernattning på medelklasshotell
- Inträdesbiljetter till gemensamma aktiviteter
- Skandinavisktalande reseledare.

Ingår inte i resan:
- Dryck
- Aktiviteter på egen hand

Reservation för programändringar och antal deltagare.
En veckas rundresa kan om så önskas kombineras med uppehåll på ett av Turkietresors badresemål.

 


Avgångar & priser


Det fanns inget som matchade sökkriterierna!