Historiska platser Bodrum och Marmaris

Den turkiska halvön Anatolien kallades tidigare Mindre Asien (Anatolien) och har varit en del av både det grekiska och senare det östromerska riket. Under antiken fanns här många stora städer och ett stort antal av dem har grävts fram och restaurerats. För den historieintresserade finns det därför massor att ta del av. Här nämner vi några av de viktigaste platserna.

Efesos

Efesos är en av de förnämsta ruinerna i västerlandet. Omkring 1000 f.Kr. uppfördes först en grekisk stad och i den växte snart ett centrum upp för dyrkan av Kybele, den Anatoliska modergudinnan. Den stad vi kan se i dag grundades på 300-talet f. Kr. av Alexander den stores efterföljare Lysimakos, men det var under romartiden som Efesos blev Egeiska havets huvudhamn. Större delen av de kvarvarande byggnaderna härstammar från den tiden. Missa inte chansen att beskåda detta mästerverk.

Pamukkale

De spektakulära vita travertinterrasserna alldeles vid Hierapolis har länge varit en av Turkiets mest populära och fotograferade sedvärdheter. Terrasserna bildas då vatten från de heta källorna rinner nedför sluttningen, avger koldioxid och bildar kalksten. Lagren av vit kalciumkarbonat som platåns olika nivåer består av, har gett platsen namnet Pamukkale ”Bomullsborgen”.

Hierapolis

Staden ligger vid Denizli, på platån ovanför Taurusbergen. Staden grundlades år 190 f.Kr. av Pergammons kung Eumenes II och var känd för sina textiler. Här finns bland annat rester av två romerska bad och en stor teater.  Den stora gravplatsen (Nekropolis) med sina fantastiska mausoleer är stadens näst största attraktion. Den största attraktionen är baden som besöks flitigt av såväl turister som lokalbefolkning. De mineralrika underjordiska källorna har under alla tider dragit till sig besökare och har bland annat skapat det unika Pamukkale, de enorma kalkformationerna som idag står med på UNESCO’s världsarvslista.

Dalyan /Kanos

På en båttur längs Dalyanfloden kan man i dag beskåda de Lykiska gravarna från staden Kaunos tid år 500 f.Kr. utgrävda och skulpterade i bergväggen. Begravningar måste ha haft en betydande roll i Lykiernas kultur, eftersom man funnit 100-tals gravar i området.