Flygresan

AVRESAN

Incheckningen öppnar två timmar och stänger en timme innan planets avgång, var därför ute i god tid. Om du inte checkar in och inte är med på flyget från Sverige, mister du rätten till hemresan. Outnyttjad del av resan återbetalas inte och hela resan avbokas. Avresa från Stockholm-Arlanda sker från Terminal 5. Avresa från Göteborg sker från Landvetter. På Antalya flygplats använder Corendon Airlines terminal 2.

ALLERGIKER

Allergiker bör vid bokningstillfället upplysa om sina allergier och specificera dessa. Vi kan dessvärre inte garantera att våra flygningar är nötfria. Nötter kan förekomma i efterrätten eller tas ombord av andra passagerare. Normalt säljs även nötter i olika former samt choklad som innehåller nötter, ombord. Om du lider av nötallergi vänligen meddela detta när du bokar din resa, vid incheckningen till flyget samt till kabinpersonalen när du stiger ombord. De kan då informera övriga passagerare och be dem att inte öppna medhavda nötprodukter samt låta bli att sälja nötprodukter under flygresan. Trots detta kan varken vi eller flygbolaget garantera en helt nötfri flygning för de som lider av nötallergi.

AVVISNING AV PASSAGERARE

Flygkapten har, enligt internationella bestämmelser, rätt att neka passagerare ombordstigning eller besluta om avvisning, om han/hon anser att någon innebär en fara för säkerheten ombord. Transport kan också nekas den som inte följer säkerhetsbestämmelser och instruktioner givna av flygbolagets personal. Även Turkietresor har rätt att neka en resenär att resa. Passagerare som avvisas på grund av detta kan inte ställa några som helst krav på återbetalning av outnyttjade delar av resan. Om avvisningen innebär kostnader/förluster får passageraren själv stå för dessa och eventuella merkostnader kommer debiteras passageraren. Eventuellt kan även polisanmälan göras.

BAGAGE

Tillåten frivikt på Corendon Airlines, är 20 kg för incheckat bagage + 7 kg handbagage. Pegasus Airlines och Tailwind Airlines 20 kg incheckat bagage + 8 kg handbagage (gäller ej spädbarn under 2 år). Observera att om två eller fler resenärer väljer att packa i en och samma resväska får den väga max 30 kg. Barnvagn medtages utan kostnad. Sportutrustning ingår ej i det fria vikten. Golfbagar (max 15 kg) kostar 450 SEK och ska förbokas. Bokning av övrigt specialbagage samt övervikt »

Värdesaker och stöldbegärligt gods såsom pengar, värdepapper, smycken, glasögon, kameror, mobiltelefoner, datorer, elektronisk utrustning och liknande ska förvaras i handbagage tillsammans med viktig medicin och är förbjudet att medföra i incheckat bagage. Vi och flygbolaget ansvarar inte heller för ömtåliga saker som packas i incheckat bagage. Barnvagnar och rullstolar får fritt medtagas och ingår ej i bagagevikten. Medtagandet av rullstolar måste meddelas vid bokningstillfället. Vi rekommenderar er att se över ert försäkringsskydd för eventuellt specialbagage som barnvagnar, rullstolar, sportutrustning, mm..

Observera att allt specialbagage, inklusive barnvagnar, ska vara packat i väska/skydd avsedd för specialbagage. Väskor/skydd till specialbagage kan hyras på www.airshells.com och hämtas upp på flygplatsen innan avresa. Plastpåse finns även att köpa på de flesta svenska flygplatserna innan avresa.

Flygbolagens regler för packning av incheckat bagage är följande: bagaget får inte innehålla föremål som kan skadas under flygningen, exempelvis saker som är bristfälligt paketerade. Bagaget som checkas in ska vara lämpligt förpackat så att det tål att hanteras med annat bagage i lastutrymmet. 

Av säkerhetsskäl är farligt gods förbjudet att medföra ombord eller i incheckat bagage. Det som klassas som farligt gods är tex vapen och ammunition av olika slag, segboards, komprimerade gaser, syrgastuber, frätande ämnen som våtcellsbatterier, kvicksilver etc, brandfarliga ämnen, fyrverkerier samt gifter, radioaktiva ämnen och substanser som innehåller bakterier eller virus.

Information om vad du som resenär får ta med dig ombord och gällande regler finns att läsa på Transportstyrelsens webbplats.

Resenären ansvarar själv för sitt handbagage och bagage under busstransfer. Håll alltid uppsyn över dina väskor och se till att de ställs in i rätt buss.

ENDAST FLYGSTOL

Kom ihåg att kontakta Turkietresor senast 24 timmar före hemresa för information om avgångstider. Ring +90 242 814 6610 eller +90 242 814 6611 (telefonnummer står även på biljetten).
Busstransfer kan beställas mot tillägg till Alanya, Side och Kemer. För dig som köpt till transfer till din flygresa gäller bestämda platser för av- och påstigning. Kontakta Turkietresor senast 24 timmar före hemresa för att kontrollera tid och plats för upphämtning. Se nedan var av- och påstigning sker för respektive ort. 

FÖRSENINGAR

Förseningar kan uppstå på grund av dåligt väder, trängsel i luften eller på grund av tekniska fel m.m. Vid förseningar måste du ta del av den information som ges av flygbolagets representant. 

HANDBAGAGE

  • Corendon Airlines: max 7 kg (55 cm x 40 cm x 20 cm)
  • Pegasus Airlines, Tailwind Airlines: max 8 kg (55 cm x 40 cm x 20 cm)

Du får ta med dig en begränsad mängd vätskor i ditt handbagage. Som vätska räknas till exempel dryck, krämer, geléer och sprayer. Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig enliters återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 ml. Du får ta med dig så många förpackningar som får plats i plastpåsen och du måste kunna stänga påsen. Exempel på förpackningar är flaskor, burkar och tuber. Du plockar ur påsen från ditt handbagage och visar upp i säkerhetskontrollen. Flytande mediciner, barnmat och dietmat, som du behöver under resan, måste också visas upp i säkerhetskontrollen, men de behöver inte läggas i förslutningsbar plastpåse. Dessa regler gäller inte vätskor som packas i incheckat bagage. Tänk på att packa vätskorna väl. Skulle skador uppstå på grund av att en flaska i bagaget går sönder ersätts dessa inte. För mer information se Swedavia - säkerhetskontroll.

HUSDJUR 

Hundar och andra djur är ej tillåtna på våra flyg, varken i kabin eller i bagageutrymmet.

HÄLSA OCH GRAVIDITET

Resenärer som har hälsoproblem måste kunna visa upp ett läkarintyg som godkänner att man reser. Den resande är själv ansvarig för sitt hälsotillstånd, så att man inte utsätter sig själv eller andra medresenärer för fara, smittorisk eller andra obehagligheter. Corendon Airlines accepterar inte passagerare ombord som har en smittsam sjukdom som exempelvis vattkoppor, röda hund, mässling, difteri, smittsam hepatit och liknande. Det är inte tillåtet för gravida, barn eller rörelsehindrade att sitta vid en nödutgång.

Corendon Airlines:
Gravida passagerare accepteras ombord fram till 28:e veckan utan att något intyg behövs. Mellan 28:e och 35:e veckan så krävs läkarintyg på engelska om att man är i form att flyga och intyget får inte vara mer än en månad gammalt. Beroende på omständigheterna kan kapten på flygningen begära ett nytt läkarintyg eller i vissa fall även neka ombordstigning. Under och efter 35:e veckan får man inte flyga.

MEDICINER

Du får ta med dig så mycket medicin (inklusive sprutor för medicinskt bruk) som är nödvändig för dig under resan i ditt handbagage. För vissa mediciner krävs ett läkarintyg, kontrollera detta med din läkare. Observera begränsningarna som gäller medicin i vätskeform. Tabletter, pulver och så vidare omfattas inte av reglerna. Mer information finns att läsa på Swedavias webbplats

MONTREALKONVENTIONEN

Flygbolags skadeståndsansvar för passagerare och deras bagage.
Montrealkonventionen reglerar och eventuellt begränsar transportörens/flygbolagens skadeståndsansvar för dödsfall eller skada, för bagage som förstörts, förlorats eller skadats och för förseningar.
information om Montrealkonventionen»

MÅLTIDER OCH SERVICE OMBORD

Måltiderna på Corendon Airlines är bokningsbara mellan 30 till 4 dagar före avresa. Beställ måltider ombord » 

Det finns även dryck och snacks (begränsat utbud) att köpa ombord. Man kan endast betala med kontanter (SEK, TL, EURO) och man kan inte alltid få växel tillbaka i samma valuta som man har betalt. Alla köp ombord är ett avtal mellan kund och flygbolag och är inte något som Turkietresor ansvarar för. Vi kan aldrig garantera en helt nötfri flygning för de som lider av nötallergi. 

Kabinpersonalen ombord talar inte svenska.

RÖRELSE- OCH FUNKTIONSHINDRADE 

Vid bokningstillfället måste du meddela om du har behov av assistans på flygplatsen och vill ta med rullstol på flyget. Detta för att vi ska få möjlighet att förboka detta. Ifall man bokar en ”sista minuten-resa”, så kan assistans och medtagande av rullstol bokas senast 48 timmar innan avresa.

Följande typer av assistans kan bokas utifrån dina behov:
  • Passagerare som kan gå korta sträckor
  • Passagerare som inte kan gå i trappor
  • Passagerare som inte kan gå
  • Passagerare som är synskadade
  • Passagerare som är hörselskadade

Se till att komma till checkin och gaten i god tid.  Säkerhetsreglerna avgör vilken plats den rörelsehindrade får ombord. Det är inte tillåtet att personen sitter vid nödutgångar. 

Manuell rullstol - Om du vill ta med din egen rullstol måste den också checkas in. Du kan sedan låna en rullstol på flygplatsen. På vissa flygplatser är det möjligt att använda sin egen rullstol ända fram till gaten. Kontakta din flygplats om frågor gällande detta.

Eldriven rullstol - På grund av säkerheten, vikten och det begränsade lastutrymmet ombord, kan vi bara ta med ett begränsat antal elrullstolar per flygning. Om du vill ta med dig en elrullstol måste du vid bokningstillfället informera oss om typ, vikt och storlek. Rullstolen ska vara utrustad med ett torrcells- eller gelébatteri. Batteriet och eventuell laddare ska vara frånkopplad under resan.

Medicinsk utrustning - Om du behöver ta med dig medicinsk utrustning måste vi godkänna den innan du reser. Det är därför viktigt att du informerar oss om vilken utrustning som du önskar ta med, vid bokningstillfället.

SITTPLATS OMBORD 

Vi tar inte emot önskemål om särskilda sittplatser ombord. På flygningar med Corendon Airlines det är möjligt att förboka sittplatser mot en extra kostnad. Förboka sittplatser på flyget »

Läkarintyg ger inte garanti för speciell plats ombord. Rörelsehindrade personer, gravida samt barn under 12 år får inte sitta vid nödutgång. Spädbarn får endast sitta på vissa platser.

SPÄDBARN/BARN UNDER 2 ÅR

Barn som inte fyllt två år under resan betalar bara 300 SEK oavsett reslängd. De har då ingen rätt till egen stol på planet eller fribagage. De måste sitta i knät på en vuxen under flygresan. Säkerhetsregler tillåter bara ett barn under två år per vuxen. Babis som är yngre än sju dagar gamla ska ha läkarintyg ”Fit to fly with air carriage”.

TAXFREE

När du flyger med Corendon Airlines kan du beställa taxfree till hemresan. Det finns även taxfree att köpa ombord men utbudet är mycket begränsat, varför vi rekommenderar att handla det du behöver redan på flygplatsen. På flyget kan du betala taxfreevaror med kort, svenska och norska kronor, euro samt turkiska lira men man kan inte alltid få växel tillbaka i samma valuta som man har betalt. Förbeställ taxfree till hemresan »

När du handlar taxfreevaror och annat ombord på flyget är detta ett avtal direkt mellan dig som resenär och flygbolaget. Turkietresor ansvarar inte för försäljningen av taxfree och annat ombord. Upptäcks fel i efterhand ombeds du kontakta flygbolaget direkt. På Tullverkets webbplats kan du läsa mer om vilka tullregler som gäller.