Resor till Çıralı

Den lilla turkiska pärlan Çıralı ligger längs en tre kilometer lång naturstrand som är inbäddad mellan berg och pinjeskog. Stranden är lugn och rofylld och vattnet klart och blått. På stranden kan man ibland se sköldpaddorna Caretta Caretta som kommer hit för att lägga sina ägg. Utmed kusten finns också små vikar med stränder där man nästan är helt själv.

Det finns ingen massturism eller stora hotellkomplex i Çıralı utan endast mindre hotell och pensionat. Hit kommer man främst för att koppla av och njuta av den vackra naturen men även för att se och uppleva det antika Olympos. Omgivningarna runt Çıralı består till stor del av orörd natur och i området så odlas även olika frukter och vindruvor. Man kan även hitta outforskade historiska lämningar från olika tidsperioder lite här och var i naturen. Det är viktigt att man inte tar med sig stenar hem, som kan komma från någon historisk lämning. Vill man uppleva den underbara naturen på nära håll kan man cykla eller vandra. Vissa hotell lånar ut cyklar, annars kan man hyra (med barnstolar) billigt i ett par butiker i byn.

De flesta som kommer hit spenderar merparten av sina semesterdagar på stranden där det finns kajaker att hyra för den aktive men annars så kan man bara njuta och koppla av, leka i sanden eller bada. Ta med badskor då stranden består av sand och sten och var försiktig då du badar då det är en skarp kant till djupt vatten ett par meter ut. Solstolarna och parasollerna tillhör kaféerna bakom strandvägen och är gratis, för de som äter och dricker på kaféerna.

I närheten ligger den antika staden Olympos som är en mycket vacker grönskande dal med lämningar från den hellenistiska och romerska tiden. Bland de övervuxna ruinerna som finns kvar i dag återfinns resterna av en teater och ett tempel samt en antik begravningsplats. I närheten är berget Olympos beläget, som idag är en nationalpark med en rik flora och fauna. Vill man besöka lämningarna av det antika Olympos så får man gå eller cykla då det inte finns någon bilväg dit.

Ungefär en timmes promenad norr om Çıralı hittar man ett fascinerande naturfenomen, nämligen den evigt brinnande olympiska elden. Det som håller den brinnande är tillförsel av metangas från jordens innandöme. Lågan får inte släckas, eftersom det innebär att den olympiska andan dör. Elden är uppkallad efter myten om den fruktansvärda draken Kimera som sprutade eld.

Service på resmålet

Vistelsen i Çıralı är på egen hand. Turkietresors personal i Kemer finns att nå på servicetelefon +90-537 577 54 78.

Transfer till hotellet 

Turkietresors representant möter dig på flygplatsen. Busstransport till Çıralı tar cirka en och en halv timme.

Status:
Fullt