Om Turkiet

Den turkiska kusten
Turkiets kust har under de senaste åren blivit ett favoritresmål för skandinaver. Vi älskar de
ändlösa stränderna, vänligheten och den goda maten. Här är servicen personlig och trevlig,
priserna mycket attraktiva och dagarna fylls av annorlunda upplevelser. Atmosfären är
avslappnad med en antydan av det orientaliska.

Sol- och badarnas dröm
Här på sydkusten finns de bästa stränderna. Barnfamiljerna som vill ha långgrund sandstrand,
vattensportsentusiasterna, de nöjeslystna, och alla som bara vill slappa i en solstol i vattenbrynet
och njuta av livet – här får alla sitt. Eller tillbringa dagen på en båt ute på havet längs klippor och
vikar, göra badstopp i fina vikar med kristallklart vatten, bada och ha det trivsamt med god mat?
Vattnet är klart och fint, ibland nästan blågrönt, därav namnet den turkosa kusten. Pinjeskogen
sträcker sig nästan ner i vattenbrynet där badbåtarna guppar och medelhavet är som mest
inbjudande.

Det är roligare att shoppa för halva priset
Turkiet är shopparnas paradis; modekläder, skinn och guld – allt till lägre priser än vad vi kan
drömma om här hemma. Orientaliska mattor är moderna nu och vävda och knutna mattor kan bli
dina för ett riktigt bra pris. Handel och prutning är en folksport i Turkiet!

Utelivets nöjen
Restaurangutbudet är stort i kebabens hemland. Variationen är stor - från restauranger med
utsökt kök och service med allt från lokala små tavernor till trendiga rockcaféer. Utbudet av
underhållning varierar från moderna discotek och nattklubbar till magdans - här finns något
för varje smak.

Geografi och historia
Turkiet är över 814.000 kvadratmeter stort, alltså nästan lika stort som hela Skandinavien.
Det består av högland och slätter (centrala Anatolien), otillgängliga bergsområden (mot
Ryssland och mellanöstern) och kusten med bördiga slätter och bergslandskap. Inlandsklimatet
är extremt med varma somrar och kalla vintrar, kustklimatet är tempererat. Tre procent av landet
ligger i Europa och resten i Asien. Gränsen går genom Istanbul, världens enda stad som ligger i två
världsdelar. Staden grundades av greker på 600-talet f.Kr. som Byzantion, såsom Konstantinopel
var den senare huvudstad i Bysantinska riket från 330 fram till 1453 då den blev Osmanska rikets
huvudstad ända tills 1923 då huvudstaden i samband med republiken Turkiets utropande flyttades
till Ankara. Namnet blev officiellt Istanbul år 1926.

Landets historia går flera tusen år tillbaka. Det har varit boplats och krigsskådeplats för otaliga
kulturer och folkslag (perser, greker, romare m.fl.). Historiska städer och efterlämningar finns i
mångfald, vilket gör Turkiet till ett av de mest spännande länder man kan besöka om man vill
uppleva mer än sol och bad.

Folk
Turkarna är ett stolt och vänligt folkslag. Deras värderingar är mer traditionella än våra, men de
är mer västligt orienterade än sina arabiska grannar i söder och öster. I gatubilden ser man både
traditionell klädsel och europeiskt, modernt klädda människor. Den turkiska kulturen omfattar
både det nya och det gamla. Som turist blir man berörd över den omedelbara vänlighet och
värme som möter oss här. Vi känner oss hjärtligt välkomna och det är lätt att umgås över de
kulturella gränserna.

En aktiv semester
Om du inte bara vill ha lata dagar med sol och bad, utan också vara aktiv, finns det mycket att
välja mellan. Vattensport som paragliding, vattenskidor, windsurfing och dykning är populärt. Från
turistområdena har du tillgång till både natur och landsbygd. Och.. här finns floder där du kan
rafta om du vill ha fart och spänning. Det finns även ”familjerafting” som är en mer komfortabel
form.

Mat och dryck
Den som tycker om god och varierad mat, trivs i Turkiet. Det turkiska köket är ansett som
ett av de mest inflytelserika i världen och har inspirerat till mattraditionen på Balkan,
Grekland och stora delar av mellanöstern. Det första vi tänker på är förstås kebab, som här
kan innebära en lång rad olika kötträtter. Dôner kebab påminner mest om den vi äter hemma.
Men kebab finns i alla varianter och består av lamm med olika tillbehör. Turkiets variant av
pizza är "pide", en lite mindre variant än vad vi är vana vid. "Meze" är ett slags smörgåsbord
som består av många smårätter och är vanligt som lunch eller förrätt till middag. Anisbrännvinet
"raki" blandas ut med vatten och dricks i alla tänkbara sammanhang, gärna till middagen eller som
en kall förfriskning.

 

Fakta om Turkiet

Yta och befolkning
Geografisk ligger Turkiet på två kontinenter, Europa och Asien med en yta på 814 578 km2. Totalt 800 mil kust mot tre hav. Folkmängd är ca 75 miljoner. Huvudstad är Ankara. Officiellt språk är Turkiska.

Lov och helgdagar 2013
1 januari- Nyårsdagen
23 april- Barnens dag
19 maj- Sportens och ungdomens dag
30 augusti- Zafer Bayrami (Segerfest)
29 oktober- Republikens dag
10 november- Atatürks minnesdag.
Ramadan börjar 9 juli och avslutas med helgdagar mellan 7-10 augusti. Ramadan påverkar inte matserveringar, barer eller öppettider i turistområdena nämnvärt.
Kurban (offerhögtid) faller 14-18 oktober 2013.

Lokal tid
Svensk tid + 1 timme

Valuta
Valutan i Turkiet är TRY = Turkiska nya lira. 100 SEK = ca 26 TRY (feb -2013)
En enkel måltid kostar mellan 50-60:-, en öl (50cl) på restaurang ca 28:- och 1 liter vatten i butik ca 6:-.
Det normala dricks nivån på restauranger är 5-10%. Dricks är även högt uppskattat av hotellstäderskan. De flesta butiker och restauranger tar kort: Eurocard, Mastercard och VISA. Bankomater finns.

Elektricitet
Strömstyrka 220 V (som Sverige).

Religion
Ingen statsreligion, men 97 % av befolkningen är muslimer.

Språk
Landets språk är turkiska. Kunskaper i engelska och tyska är vanliga på turistorterna.

Telefon
Landsnummer: +90. God mobiltäckning.

Vaccinationer
Inga vaccinationer krävs. Rådgör med vaccinationscentral, vårdcentral eller läkare för eventuella rekommendationer.

Kommunikationer
Väl utbyggt bussnät. Långdistansbussar till alla stora städer och österut. Dolmus (minibuss) är den vanligste transportsättet lokalt för turister och lokalbefolkning.

Transport

Dolmuş (minibuss)
Minibussen kör bestämda sträckor, men har inga fasta hållplatser eller tidtabeller. Det är bara att stå var som helst vid vägen och vinka in bussen. När man sedan klivit på säger man var man ska och betalar till chauffören. Detta är ett billigt och praktiskt sätt att ta sig runt på. Dolmus kostar fr ca 5,50 sek (inom centrum och några km utanför)och uppåt beroende på hur långt man åker.

Buss
Mellan städerna kör många långdistansbussar, bl.a. till Izmir och Istanbul. Dessa startar på busstationen, som heter ”otogar” på turkiska. Bussarna har fasta hållplatser och fasta tider. Det är billigt med buss, men priserna varierar bland bussbolagen. Långfärdsbuss t ex Alanya till Antalya ca 77 kr. Alanya-Side ca 44 kr.

Taxi
På kvällar och nattetid ska man ta taxi, trots att det är dyrare än dagtid. Det finns många taxibilar i städerna och de är gula och därför lätta att upptäcka. Alla taxibilar skall ha taxameter och använda denna, kontrollera gärna att den på påslagen under färden. För längre turer, kan man gärna i förväg avtala om ett pris och/eller höra med flera olika. Taxi har en startavgift på ca 15 sek på dagtid och en något högre nattaxa

Mat och dryck

Det turkiska köket
Det turkiska (osmanska) köket räknas som ett av de mest inflytelsesrika i världen och maten brukar beskrivas som enkel, men välsmakande.Frukosten är en lätt måltid, vanligtvis serveras vitt bröd, sylt, honung, tomat, gurka, ost och oliver. Middagen är inte bara en stund då man äter utan också en tid då man umgås och diskuterar.

Turkarna dricker gärna raki till maten. Det är nationaldrycken och påminner om den grekiska ouzon. Den framställs genom att hälla 40-procentig alkohol över druvskal och tillsätta anis. Men även öl(bira på turkiska) dricks och Efes är det mest kända märket.
Vill du ha ett smakprov på det mångfaldiga turkiska köket, så ska du prova Meze (förrätter) som ofta serveras tillsammans med raki. Det är en samling spännande sallader, yoghurtblandningar, fyllda grönsaker m.m. och kan sägas vara den turkiska motsvarigheten till spanjorernas Tapas.
Efterrätterna är ofta väldigt söta och har fantasirika namn, som t. ex. ”Den älskades läppar” (dilberdudagi) och ”kvinnonavel” (hanim göbegi). En av de vanligaste är Baklava, som är gjord på smördeg och fylld med val- och pistagenötter, samt dränkt i sockerlag.

Glöm inte heller att prova turkiskt kaffe, det är starkt och serveras i små koppar och ska vara: “sött som kärleken, hett som helvetet och så tjockt att man kan gå på ytan”. Te dricks däremot i små glas och är en viktig del av det dagliga livet för de flesta här. Det är vanligt att man blir bjuden på äppelte eller turkiskt te när man är ute på shoppingtur.

På restauranger i turiststråken kostar:
en förrätt (meze) ca 27 sek
en kötträtt ca 100-130 sek
en kycklingsallad, pastarätt och liknande fr ca 65 sek
en flaska vin startar fr ca 180 sek för de billigare sorterna och sen stiger priset.
en öl från ca 30 sek


  Förrätter

Sigara börek
Imam bayildi


Smördegsrullar med fetaost
Lök - och tomatfylld aubergine

  Kötträtter
Döner Kebab
Adana Kebab
Sis Kebab

Strimlat kött i bröd
Stark köttfärs på spett
Kött på spett
  Fiskrätter
Ton Baligi
Karides
Kalamar


Tonfisk
Räkor
Liten bläckfisk

 

Sallader
Salatalik
Domates
Coban salatas
 


Gurka

Tomat
Blandad sallad
  Dricka
Ayran
Shira
Salep

Vispad iskall yoghurt
Gjord av druvor
Varm mjölk med torkade orkidéstamknölar och kanel